Alte retete

Meniu pentru 4 zile ( fara grau, lapte) cu gatit minim, afara din oras

Meniul de mai jos tine cont de: alimentele pe care are voie sa le consume Ileana, de preferintele ei si de alegerea noastra de a sta cat mai putin in bucatarie intr-o vacanta de 4 zile.

Este fara lapte animal si fara produse din grau.

Va las la final una dintre pozele mele preferate din aceasta vacanta ( nu e in Alpi, e in Azuga), poza care sper sa va motiveze sa va planificati o iesire la aer.

Respect regula de a nu lua alimente noi ( netestate) in vacanta, ci produse pe care le cunoastem si care sunt ok pt Ileana. Am avut toate alimentele cumparate inainte de plecare

Ce am pregatit inainte de plecare:

  • cu o seara inainte am facut paine de mei din amestec de-a gata la care o sa ma refer ca painea Szafi pt ca am avut si paine de mei cumparata de la EL-Dor Plant ( fac la cerere, ii puteti suna)
  • tot cu o seara inainte am pregatit o friptura din curcan de la tara ( nu a vrut sa manance din ea dimineata si nici in zilele urmatoare, asa ca dimineata am inlocuit friptura cu sunca de-a gata. Avem de rezerva in frigider cate un produs din carne de-a gata pentru situatiile in care refuza ce-i oferim si nu putem gasi altceva pe loc. Se intampla rar insa cum nu putem scoate branza cu smantana, facem asa).
  • batoanele de ovaz ( reteta de aici modificata)
  • seara am pus la inmuiat quinoa rosie ( apa + lamaie) si dimineata am fiert-o
  • tot dimineata am facut supa crema de legume 🙂

Carnea procesata:

  • pt diminua sarea pe care o contine obisnuiesc sa o fierb putin in apa inainte de a oferi
  • pt crenvurstii afumati, indepartam pielea

Cereale:

  • dintre toate modurile in care putem oferi cereale, cel mai potrivit mi se pare sa avem in meniu si cereale pe care le inmuiem in apa + lamaie/otet de seara pana dimineata, le spalam bine si fierbem de aceea am dorit sa aiba macar in prima zi quinoa preparata astfel
  • crackersii din cereale expandate mi se par cel mai putin nutritivi de aceea ii oferim rar
  • painea poate fi preparata feliata, congelata si o scoateti din congelator cu cateva ore inainte de servire
  • lipiile de soriz sunt gatite de mine (faina de soriz, drojdie, apa, putina miere, lasate de seara pana dimineata iar dimineata puse cu lingura in tigaia incinsa si intoarse in cateva minute)

Legume si fructe

  • in afara de cele de la tara, cumparam cat putem bio
  • avem de mai multe ori pe saptamana in meniu fructe de padure si alte fructe mici ( de ex: zmeura, mure, afine, coacaze, dude, porumbe, catina, visine) cele mai multe fiind congelate de noi. Nu le-am avut cu noi pt ca se decongeleaza pe drum)
  • curatam de coaja toate legumele si fructele care nu sunt bio pt ca si in coaja se pastreaza o cantitate mare de pesticide
  • facem supa crema din legume fierte in care adaugam la final ulei, apoi mixam . Servim uneori cu fulgi de drojdie inactiva. Reteta pt supa ziua 4 este: 1/3 telina mare, 1 pastarnac mare, 1 zuchhini,  1 ceapa si spre final 1 legatura ceapa verde ( El-Dor Plant), 2-3 buchetele broccoli , 1/2 legatura patrunjel

Meniu

Ziua 1 ( inclusiv drum) 

In poza: lipii soriz

 

 

 

Ziua 2 ( modificate proportiile meselor/ordine pt ca n-am stiut ca vor sa

stea 5 h la partie)

In poza: lapte migdale+ sirop curmale+ biscuitii de ovaz

In prima poza articol: paine mei + zacusca + oua prepelita + napi

 

Ziua 3

In poza: crenvurst Okoland + legume crude

 

 

 

Ziua 4

  • D: paine mei El Dor + oua prepelita + castravete
  • G: rondele mar + crema migdale
  • G: supa crema ( reteta ziua 4 mai sus) + fulgi drojdie + oua prepelita
  • P: crackers ovaz fara gluten + portocale
  • S:  la alegere de acasa

Gatim zilnic acasa cateva ore pentru a-i oferi Ilenei un meniu variat, sanatos si potrivit.

In meniu de 4 zile veti gasi poate printre produsele de-a gata alese unele pentru care oamenii perfecti vor avea feedback ( ca au ulei de palmier, ca au dextroza, ca le putem face si acasa, etc). Eu sunt multumita si impacata cu alegerile facute si sper sa va inspire daca aveti nevoie. Daca pun un balanta o dextroza sau 4 zile la munte, castiga muntele. Ramane sa va echilibrati voi balantele.

Veti adapta la preferintele copilului si la ce tolereaza. De ex, eu prefer sa le ofer masa de dimineata mai consistenta inainte de plecare, pe drum fructe/crackers pt Ileana iar Stefan nu vrea sa manance pe drum.

Ce am luat cu noi pentru bucatarie, in afara de mancare?

Este prima data in ultimii ani cand mergem undeva fara bucatarie in camera/apartament si desi aveau o bucatarie utilata la parterul vilei ( 2 etaje mai jos), am ales sa plec de acasa cu:

  • farfurii, tacamuri, cesti pt Ileana
  • un vas pt gatit ( supa crema, mamaliga)
  • telul pt mamaliga
  • peeler pt legume
  • blender pt supa crema ( ziua 4, dim)
  • recipiente pentru a pastra mancarea consumata in afara pensiunii
  • folie alimentara, pungi, servetele masa, prosop masa
  • am luat ceaiul de fructe Lebensbaum si am pregatit cat de des am putut

M-as fi simtit mai bine sa avem frigiderul in camera ( ma gandesc uneori ca pot gusta din curiozitate alimentele din frigider  si alti copii, atingandu-le cu alergeni) insa pentru ca era o tempertura ok afara ( iarna), gazda ne-a spus ca le putem pastra si in balcon alimente. Am pastrat si in frigiderul de pe etajul nostru cat si in balcon.

Alte ganduri

  • puteti pregati in avans borcane cu legume si le sterilizati daca nu aveti zacusca
  • exista destule optiuni cu pasta de legume cu ingrediente ok pe care le puteti testa inainte
  • daca facem o exceptie pt meniu, ( de ex ou de prepelita la 2 zile desi nu fac asta acasa ( e prea des) tinand cont de alergiile la alte tipuri de ou, va urma o pauza de cateva zile de la acest tip de ou.

Luati bagajele, luati borcanele, luati increderea si plecati la drum.

 

Facebook Comments

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.